Pages

Sunday, December 28, 2008

Kontrak Sosial

Assalamualaikum dan salam aspirasi.......

Saya tgh belajar nak meningkatkn mutu blog saya so saya harap tunjuk ajar semua....skrg ni saya nak cite pasal Kontrak Sosial..

Kontrak Sosial tu Persefahaman ataupun pakatan murni antara 3 kaum terbesar sebelum kemerdekaan dan diterjemahkan ke dalam Perlembagaan Persekutuan...

Tapi apakah perkara yg telah dibincangkan dalam kontrak sosial????

Di sini saya akan menerangkan satu persatu...

Pertama,
Kaum Cina dan India telah bersetuju bahawa Agama Islam adalah agama persekutuan tetapi agama2 lain boleh diamalkan secara aman dan ini diterjemahkan ke dalam Perkara 3 dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kedua,
Kaum Cina dan India telah bersetuju bahawa Bahasa Melayu adalah Bahasa Kebangsaan tetapi bahasa2 lain boleh diamalkan dan ini diterjemahkan ke dalam Perkara 152 dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ketiga,
Kuasa Raja-Raja Melayu akan dikekalkan dan ini terjemahkan ke dalam Perkara 153 dalam Perlembagaan Persekutuan.Hal ini bermaksud Yang Di Pertuan Agung telah diamanahkan untuk melindungi hak-hak istimewa Kaum Melayu dan bumiputera di Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum2 lain.

Keempat,
Hak2 keistimewaan Orang Melayu akan dilindungi dalam perkhidmatan awam, ekonomi dan pelajaran dan ini diterjemahkan ke dalam Perkara 153 dalam kurungan 2,3,4 dan 6.

Kelima,
Kewarganegaraan akan diberikan kepada kaum2 lain secara prinsip jus soli dan ini diterjemahkan ke dalam Perkara 14.


Inilah isi kandungan dalam Kontrak Sosial....tapi sayangnye ramai remaja Melayu yang tidak tahu bersyukur dengan anugerah ini...semoga Allah memberkati kita....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...