Pages

Saturday, January 24, 2009

ORANG MELAYU MUDAH LUPA......

Melayu Mudah Lupa
Oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya terpencil
Melayu mudah lupa

Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada Bebas
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa

Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah
Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah
Wahai bangsaku
Jangan mudah lupa lagi
Kerana perjuanganmu belum selesai.....

Sekarang kita dapat lihat masalah yang menimpa remaja Melayu kita bukan sahaja dari segi akademik tetapi dari segi sahsiah. Bergaduh, hidu gam, hisap ganja, rempit, rogol, sumbang mahram, peratusan kaum manakah yang paling tinggi terlibat dalam perkara2 mcm ni?KAUM MELAYU. Saya bukan ingin mengutuk bangsa saya tetapi rasa sedih yang ada dalam hatilah yang ingin menyeru diri saya dan rakan2 yang membaca post saya ni, jangan lupakan tanggungjawab kita sebagai seorang pelajar kerana agama, bangsa dan negara kita memerlukan pemimpin2 muda yang dapat jadi pelapis untuk pemimpin2 sekarang pada masa akan datang.Saya adalah orang beragama ISLAM dan berbangsa MELAYU.Jangan kita alpa sehingga negara kita tergadai kepada orang lain.Ingat.....Di Malaysia ni, Majoriti adalah ORANG MELAYU dan ORANG MELAYU ni pula beragama Islam.Jadi kalau ORANG MELAYU hilang di Malaysia maka agama Islam akan tergugat di Malaysia. Jadi, wahai bangsaku, sedarlah bahawa perjuangan kita masih belum selesai.....

1 comment:

ariffss ™ said...

kalau ada org bg statement sebegini..

Sesungguhnya nasionalisme jelas diharamkan oleh Islam. Rasulullah SAW,

"Dan tidak termasuk golongan kami orang yang menyeru kepada 'assabiyyah, berperang atas dasar 'assabiyyah, dan mati atas (sebab) 'assabiyyah". [HR Abu Daud]

Sabda baginda yang lain,

“Tinggalkanlah ia (nasionalisme/kesukuan). Ia merupakan suatu perkara yang jijik” [HR Bukhari dan Muslim]

Di dalam suatu insiden Jabir bin Abdullah Al-Ansari telah meriwayatkan apa yang berlaku di Al-Muraysi di mana golongan munafik cuba menyalakan perasaan assabiyyah di kalangan kaum Muslimin:

“Kami sedang di dalam suatu sariyyah bilamana salah seorang Muhajirun telah menendang salah seorang Ansar. Si Ansar menjerit, 'Wahai Ansar bantulah aku dan si Muhajirin juga menjerit, 'Wahai Muhajirin bantulah aku' Mendengarkan ini Rasulullah SAW berkata, 'Mengapakah kamu hidupkan sesuatu dari zaman jahiliyyah?”

Terdapat banyak lagi hadis yang menjelaskan kebusukan dan kejijikan semangat perkauman, yang membawa perpecahan di kalangan kaum Muslimin yang sebenarnya adalah satu kerana kita disatukan oleh aqidah Islam.

Salah satu tentangan dan cabaran besar kepada pejuang-pejuang Islam yang bergerak untuk menyatukan umat Islam dewasa ini adalah semangat perkauman ini. Sikap ini pula banyak menjadi duri dalam daging, dengan adanya gerakan Islam yang bersifat setempat dan mempertahankan bangsa dan negara masing-masing. Sudah semestinya sempadan maya dalam pemikiran dan perasaan umat Islam dihapuskan dan digantikan dengan Khilafah Islamiyyah, sebuah negara Islam yang hakiki yang tidak lagi mengenal sempadan berdasarkan bangsa.

apa komen abg yg baru menjadi YB di USM dan sebagai pengepost entry yg bertajuk orang melayu mudah lupa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...