Pages

Tuesday, October 26, 2010

Memorandum Pengecaman Penganjuran Festival Busana Muslim (IFF) di Las Vegas

MAJLIS PERUNDINGAN PELAJAR KEBANGSAAN (MPPK) MALAYSIA 2009/2010
Bilik Majlis Perwakilan Pelajar USM, 11800, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang

Memorandum Pengecaman Penganjuran Festival Busana Muslim Atau Dikenali Sebagai Islamic Fashion Festival (IFF) di Las Vegas Kepada
Yang Amat Berbahagia Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, Penaung Festival Busana Islam.Yang Amat Berbahagia Datin Paduka Seri,

Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) merupakan satu platform yang mewakili seluruh kepimpinan mahasiswa di IPTA/IPTS dan platform ini diiktiraf oleh pihak kerajaan. Kami mewakili mahasiswa Malaysia ingin melahirkan rasa kecewa dan terkilan dengan penganjuran Festival Busana Muslim atau lebih dikenali sebagai Islamic Fashion Festival (IFF) di Las Vegas.

Penganjuran Islamic Fashion Festival (IFF) Gala Dinner and Fashion Show yang berlangsung di Monaco Sporting Club di Monte Carlo Las Vegas yang telah dirasmikan oleh YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansur pada 9 Ogos 2010. Dalam acara ini, pertunjukan fesyen yang kononnya mencerminkan fesyen Islam telah ditonjolkan dengan harapan untuk mengkomersialkan fesyen busana muslimah.


Kami memahami penganjuran ini bertujuan untuk mempromosikan cara pemakaian Islam kepada masyarakat dunia tetapi apa yang berlaku di Las Vegas merupakan penghinaan kepada umat Islam kerana ia telah menimbulkan fitnah dan memberikan imej yang buruk kepada umat Islam terutamanya golongan wanita Islam. Sepatutnya perkara ini tidak boleh berlaku jika pihak penganjur mengambil sikap berhati-hati sebelum festival ini berlangsung.

Persoalan tatacara berpakaian dalam Islam mempunyai disiplinnya yang tersendiri, tidak sekadar mengenakan kain ke tubuh badan sahaja. Disiplin dan pendefinisian aurat dalam bentuk tampak kulit, bentuk badan dan bertudung menutup rambut merupakan perkara utama yang perlu dititikberatkan dalam mengembangkan fesyen 'Islamic'. Akan tetapi amat dikesalkan kerana pihak penganjur seakan-akan amat tidak berhati-hati dengan fesyen yang dipamerkan dan menimbulkan fitnah terhadap amalan berpakaian dalam Islam itu sendiri.


Jadi kami di barisan kepimpinan mahasiswa secara tegasnya mendesak pihak penganjur untuk meminta maaf secara terbuka kepada bukan sahaja umat Islam di Malaysia malah umat Islam di dunia atas penganjuran Festival Busana Islam yang telah berlangsung di Las Vegas. Kami berpendapat hal ini adalah untuk memastikan maruah wanita Islam terpelihara dan tidak dipermainkan oleh mana-mana pihak.

Secara prinsipnya, kami tidaklah menolak sebarang penganjuran festival yang ingin dianjurkan namun ianya haruslah dipastikan selari dengan syariat yang telah ditetapkan. Bahkan kami menyokong dan akan berusaha mempromosikan mana-mana festival islam yang berada diatas landasan syariat.Kami berharap perkara seperti ini tidak berlaku lagi pada masa hadapan kerana hal ini adalah berkaitan dengan sensitiviti umat Islam di seluruh dunia.

Yang Benar,


AHMAD WAFI BIN SAHEDAN

Jurucakap
Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan
Sidang 2009/2010


Sk. YAB Dato' Seri Najib Bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Senator Mejar Jeneral(B) Datuk Jamil Khir Baharom, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri
( Hal Ehwal Agama Islam )

YB Datuk Seri Mohd Khaled Bin Nordin, Menteri Pengajian Tinggi Malaysia.

Datuk Raja Rezza Shah, Pengerusi Festival Fesyen Islam.

Prof Tan Sri Dato' Dzulkifli Abdul Razak, Naib Canselor Universiti Sains Malaysia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...