Pages

Thursday, August 4, 2011

MENOLAK POLITIK KEPARTIAN MASUK KE DALAM KAMPUS!!!

Salam Ramadhan,

Universiti merupakan satu ekosistem yang lebih mementingkan kepada akademik dan menjadi gudang ilmu dalam pembangunan negara dan masyarakat.Jika ekosistem ini diganggu dan dikucar-kacirkan oleh mana-mana pihak luar, maka ia akan mengundang kehancuran kepada institusi tersebut.

Terdapat dua komponen yang penting dalam sesebuah institusi pengajian tinggi, pertama ialah mahasiswa dan kedua ialah pentadbiran universiti. Dua komponen ini adalah sangat penting dalam pembangunan sesebuah universiti. Jika salah satu komponen ini cuba diganggu oleh pihak-pihak luar maka ia hanya akan menimbulkan masalah besar.

Pada tahun lepas, perbincangan mengenai mahasiswa berpolitik telah hangat dibahaskan. Mahasiswa berpolitik ini lebih menjurus kepada mahasiswa terlibat dengan politik kepartian. Jika dilihat dalam Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) pada seksyen 15(1), Mahasiswa tidak boleh menyertai parti politik tetapi dalam seksyen 15 (4) mengatakan, Mahasiswa boleh menyertai parti politik dengan kebenaran dari Naib Canselor.

Saya tidak ada masalah dengan 15(1) dan 15(4)tetapi persoalan utama yang timbul, siapa yang boleh beri jaminan bahawa institusi pengajian tinggi tidak akan digunakan oleh mana-mana parti politik sebagai markas dan medan politik mereka jika 15 (1) dan 15 (4) dihapuskan.Naib Canselor??BN??PR?? Tiada sesiapa pun yang boleh beri jaminan tersebut. Setiap malam akan ada ceramah politik, yang mana kita tahu pengisian ceramah politik ini lebih mengutuk, mencaci dan memaki hamun pihak lawan mereka. Kehidupan mahasiswa akan terganggu dek kerana politik luar yang lebih mementingkan parti politik masing-masing bukannya pembangunan mahasiswa.

Bagaimana pula kalau pentadbiran universiti diganggu dengan kepentingan parti politik? Universiti Selangor (Unisel) telah menjadi mangsa pada permainan politik luar. Undang-undang yang telah sedia ada sepatutnya digunakan oleh mana-mana pihak dalam universiti bukannya menggunakan kuasa mutlak. Apabila unsur politik kepartian masuk ke dalam kampus maka akan wujudlah "Team A" dan "Team B" dalam pentadbiran universiti sendiri. Adakah perkara ini sesuatu yang mendatangkan kebaikkan kepada pembangunan negara dan masyarakat?

Jangan kerana satu memorandum, terus diarahkan untuk memecat orang. Itu bukanlah tindakan bijak dari seorang pemimpin, sepatutnya perbincangan perlulah dilakukan dahulu.Pihak universiti perlulah bebas dan mempunyai autonomi tersendiri walaupun ia adalah milik kerajaan negeri. Jika keputusan yang dibuat mempunyai unsur-unsur politik bukannya atas kepentingan universiti, bagaimana universiti hendak maju?

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...