Pages

Monday, August 1, 2011

Politik Malaysia

Malaysia terkenal di mata dunia dengan kepelbagaian kaum yang boleh hidup bersama di bawah satu payung. Malaysia telah merdeka sejak dari tahun 1957 dan usia Malaysia pada hari ini telah mencecah hampir 54 tahun. Pembangunan negara Malaysia tidak dapat dinafikan oleh mana-mana pihak dari semua aspek termasuklah aspek pendidikan, ekonomi, masyarakat dan lain-lain lagi.

Aspek politik ialah aspek paling penting sekali dalam mana-mana negara termasuklah Malaysia. Suasana politik di Malaysia pada hari ini lebih memperlihatkan dua pihak yang wujud iaitu Barisan Nasional (BN) dan juga Pakatan Rakyat (PR).BN diketuai oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak manakala PR pula diketuai oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Jika dilihat pada pihak BN, terdapat belasan parti komponen yang berada di bawah payung BN. Terdapat tiga parti komponen utama dalam BN iaitu United Malays National Organisation (UMNO), Malaysian Chinese Association (MCA) dan Malaysian Indian Congress (MIC). Manakala di pihak PR pula, terdapat tiga parti komponen utama dalam PR iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan Democratic Action Party (DAP).

Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 yang lepas iaitu pada tahun 2008 telah menunjukkan bahawa BN hanya menang dengan majoriti mudah untuk kerusi parlimen berbanding pada tahun 2004 dengan majority 2/3. PR telah berjaya menggugat kedudukan BN sebagai parti pemerintah dengan keputusan PRU pada tahun 2008.

Terdapat pelbagai faktor yang menyumbang kepada fenomena yang berlaku pada tahun 2008. Antaranya ialah faktor orang muda. PR telah berjaya memikat hati anak muda dengan strategi yang digunakan oleh mereka. PR memberikan perhatian dengan serius kepada suara anak muda berbanding BN. BN sekarang sedang melakukan transformasi untuk memastikan anak-anak muda kembali kepada BN. Tetapi, jika transformasi tersebut tidak dilakukan di peringkat akar umbi, maka BN akan berdepan cabaran yang gentir pada PRU ke-13 nanti.

Sekarang ini pemimpin-pemimpin dalam parti komponen BN perlu ketepikan kepentingan diri mereka dan perlu menfokuskan kepada agenda perjuangan BN. Jangan hanya pandai menggunakan politik ugutan dalam memastikan kepentingan politik parti komponen terjamin. BN perlu berubah sebelum diubahkan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...