Pages

Wednesday, August 3, 2011

Selangor Ohh Selangor!!!

Salam Ramadhan,

Semoga kita dapat terus melakukan ibadah dan mengerjakan puasa dalam bulan yang mulia ini. Jangan jadikan alasan kerana kita berpuasa, jadi tidak dapat seaktif seperti bulan-bulan lain. 

Saya menulis pada hari ini kerana saya ingin memberikan pandangan saya sebagai seorang mahasiswa . Saya melihat terdapat beberapa isu yang saya masih tiada jawapannya lagi. Terbaru, kita mendapat berita yang mengejutkan bahawa Naib Canselor Universiti Selangor (UNISEL), Datuk Dr Rosti Saruwono meletak jawatan berkuat kuasa hari ini sebagai membantah pemecatan tiga individu di universiti berkenaan tanpa diberi surat tunjuk sebab dan peluang membela diri.

Tiga individu yang dimaksudkan ialah Dekan Fakulti Perniagaan (Prof Dr Khalifah Othman), Rokmaa Mat (Pendaftar) dan Halid Hasbullah (Pengarah Pemasaran). Satu memorandum bertarikh 16 Mei telah ditandatangani oleh Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar, Prof Madya Zainal Abidin Kidam, Prof Dr Anuar Ahmad (TNC Akademik), Prof Ir Dr Mohamed Daud (TNC Perancangan Strategik dan Pembangunan) dan Datuk Latifah Hassan (Naib Presiden Perkhidmatan dan Pengurusan) yang mendesak supaya tiga individu tersebut untuk meletak jawatan.

Saya hanya mampu tersenyum kerana tindakan mereka ini seperti “kanak-kanak”, pihak yang menghantar memorandum dan pihak kerajaan negeri Selangor.Boleh pula diarahkan terus memecat tanpa mengikut tatacara perundangan dan tatatertib Unisel.Tapi saya tabik pada Dato Naib Canselor Unisel kerana mempunyai pendirian yang teguh.Tahniah!!

Nampaknya ada unsur-unsur politik yang cuba masuk menular ke dalam pentadbiran Unisel. Nampaknya institusi pengajian tinggi sedang dipolitikkan oleh pihak-pihak tertentu. Kalau nak buat apa-apa, ikutlah UNDANG-UNDANG YANG SEDIA ADA. Dulu ada orang mengatakan bahawa Institut Pengajian Tinggi Awam(IPTA) yang berada di bawah Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) adalah tidak adil tapi nampaknya ada pihak yang lagi tidak adil.

Teringat pula saya pada kisah 6 mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang dikenakan tindakan undang-undang kerana melakukan demonstrasi bantahan terhadap kerajaan negeri Kedah. MB Kedah ada menyebut, “ Mana-mana tempat ada undang-undang, kalau tak suka, pergi ke tempat lain”. Tahniah MB Kedah kerana bertegas tapi jangan tak ambil tindakan terhadap mahasiswa KUIN yang pergi Bersih 2.0 pula. Jangan “double standard” pula.

Kalau ahli-ahli politik di negeri Selangor ada juga yang tak betul, boleh tak ambil tindakan terhadap mereka?Takut ka?

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...