Pages

Friday, August 5, 2011

Selangor Edisi Ke-2!!!

Salam Ramadhan,

Dalam awal bulan Ramadhan ni, negeri Selangor telah menjadi popular tanpa disengajakan..hehe..Terdapat beberapa isu yang berkaitan dengan negeri selangor sedang hangat sekarang ni di media masa..

Isu-isu tersebut ialah

1. ASRAMA YAYASAN SELANGOR AKAN DIROBOHKAN
2. NAIB CANSELOR UNIVERSITI SELANGOR (UNISEL) TELAH MELETAK JAWATAN
3. JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) DIPERSALAHKAN ATAS SERBUAN YANG DILAKUKAN KE ATAS SEBUAH GEREJA

ASRAMA YAYASAN SELANGOR akan dirobohkan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR)dan blok-blok yang terlibat terdiri daripada Blok Tun Dr. Ismail yang menmpatkan pelajar lelaki dan Blok Toh Puan Norasyikin yang menempatkan pelajar perempuan. Jumlah pelajar yang terlibat ialah 463 pelajar!!!

"Tahniah" Kerajaan negeri Selangor atas tindakan melaksanakan manifesto "Berkebajikan". Nasib pelajar-pelajar tersebut tidak dijamin dan tidak dipedulikan oleh kerajaan negeri. Kerajaan negeri Selangor perlu ingat bahawa, tidak semua rakyat negeri Selangor yang kaya-raya dan mereka masih mengharapkan bantuan daripada kerajaan negeri.Tapi, harapkan pagar, pagar makan padi.
Persoalannya sekarang, kenapa keputusan ini dibuat dengan gopoh-gapah oleh kerajaan negeri dan Yayasan Selangor??Ada udang di sebalik batu ke??

Isu kedua ialah perletakan jawatan serta-merta oleh Datuk Dr. Rosti Saruwono sebagai Naib Canselor Unisel.Pihak-pihak tertentu dalam Unisel telah berusaha menjatuhkan Datuk Rosti dari Januari kerana pendirian Datuk Rosti tidak mahu Institusi Pengajian Tinggi (IPT).
Timbalan-timbalan Naib Canselor juga telah berkomplot untuk menjatuhkan Datuk Rosti
kerana tidak berpuas hati dengan perlantikan tersebut. Memorandum yang dihantar oleh TNC-TNC ini kepada kerajaan negeri mengandungi juga kegagalan Dr. Rosti untuk hadir membantu jentera pembangkang pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor tahun lalu kerana beliau memberi alasan tidak mahu memihak kepada mana-mana parti.

Selain itu, Dr. Rosti juga diselar hanya kerana beliau tidak ‘tunjuk muka’ ketika Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim melakukan lawatan ke kampus Unisel di Bestari Jaya selepas beberapa bulan beliau dilantik ke jawatan itu. hehe..Ini yang paling kelakar..Polisi mana yang digunakan oleh kerajaan negeri ini..

Nampaknya, Kerajaan negeri PR seperti sedang berhempas pulas untuk menguruskan sebuah universiti!!Mungkin x ada pengalaman lagi kot..:P Nampaknya Unisel tidak lama lagi akan mengalami krisis yang besar atas campurtangan kuasa politik luar masuk ke dalam kampus..

Isu ketiga ialah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah menyerbu sebuah gereja di Damansara Utama berdasarkan bukti-bukti yang dimiliki oleh pihak JAIS dan polis atas kewujudan kegiatan murtad.Tapi semua pihak dalam Pakatan Rakyat (PR) telah menentang tindakan tersebut kecuali seorang iaitu Exco kerajaan negeri Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali dari PAS.Tapi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah memohon maaf kepada pihak gereja atas serbuan tersebut..huhu, Jadi kepada pihak JAIS, lepas ni kalau ada bukti pun berkaitan tentang kegiatan keagamaan, jangan bertindak, kena tanya MB dulu!!haha..

Nampaknya Datuk Dr. Hassan Ali akan menerima padahnya atas tindakan beliau mempertahankan JAIS. Pas pun dah marah terhadap Dr. Hassan Ali atas tindakan tersebut..Dunia dah terbalik ka?? Rakyat Selangor, kaji dan nilai semula kerajaan yang ada semua pilih!!Tepuk dada tanyalah diri sendiri!!

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

Melayu Bukan Majoriti??

Salam Ramadhan,

Melayu bukan majoriti?? Tapi ini cerita terjadi di Pulau Pinang. Semalam suratkhabar The Star melaporkan bahawa pada tahun 2010 iaitu tahun lepas, kaum Cina telah menjadi majoriti semula di Pulau Pinang berbanding tahun 2009,kaum Melayu yang telah menjadi majoriti.

Di bawah ini saya telah buat satu rumusan berdasarkan maklumat dari The Star tersebut berkenaan bilangan penduduk di Pulau Pinang berdasarkan bangsa. Jumlah penduduk di Pulau Pinang pada tahun lepas iaitu tahun 2010 berjumlah 1.5 juta.

Melayu :

Tahun 2009 - 654, 300
Tahun 2010 - 639, 136

Cina :

Tahun 2009 - 651, 600
Tahun 2010 - 670, 400

India :

Tahun 2009 - 153, 100
Tahun 2010 - 155, 600


Berdasarkan maklumat di atas, Penduduk Melayu telah berkurang sebanyak 15 000 orang pada tahun 2010 jika dibandingkan pada tahun 2009.Manakala, Penduduk Cina pula telah meningkat sebanyak 19 000 orang pada tahun 2010 berbanding tahun 2009 dan penduduk India pula telah meningkat sebanyak 2 000 orang pada tahun 2010 berbanding tahun 2009.

Persoalannya sekarang, Kenapa perkara ini boleh berlaku? Pelbagai persoalan akan timbul apabila kita melihat angka-angka di atas. Tetapi persoalan saya adalah mudah, Adakah kebanyakkan kawasan di Pulau Pinang tidak lagi "mesra Melayu" yang telah menyebabkan 15 000 orang Melayu telah berpindah keluar dari Pulau Pinang dan 19 000 orang Cina telah berpindah masuk ke dalam Pulau Pinang.

Jadi nasihat saya kepada ahli-ahli politik Melayu di Pulau Pinang tidak kira dari mana-mana parti, sila lihat dan kaji semula tentang perkara ini. Janganlah nak bergaduh antara satu sama lain.

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...