Pages

Saturday, August 6, 2011

Mahasiswa Unisel mengamuk???

Salam ramadhan,

Mahasiswa Unisel sudah tidak mahu dipermainkan dengan politik luar yang telah mencampuri urusan pentadbiran universiti. Semalam, mahasiswa Unisel telah mengadakan demonstrasi aman di Unisel.Mahasiswa Universiti Selangor (Unisel) mendesak Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim merombak jawatankuasa senat universiti itu bagi memastikan pengurusan tertingginya bebas daripada pengaruh politik.

Selain itu kumpulan mahasiswa yang dikenali Aksi Mahasiswa Peduli (AKSI) juga mencadangkan supaya kontrak 4 individu tidak dilanjutkan termasuklah Timbalan Naib Canselor Akademik, Prof. Dr. Anuar Ahmad; Timbalan Naib Canselor Perancangan Strategik dan Pembangunan, Prof. Dr. Ir. Mohamad Daud dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Prof. Madya Zainal Abidin Kidam yang kontrak masing-masing akan tamat pada Disember 2011.Turut dicadang tidak dilanjutkan kontrak ialah Naib Presiden Perkhidmatan Pengurusan Unisel, Datuk Latifah Hassan yang tamat pada 1 Ogos lalu.

Mahasiswa Unisel juga ada menyatakan bahawa sejak tahun 2008, pelbagai kesan negatif telah berlaku termasuklah kemasukan mahasiswa baru merudum, pentadbiran dan pengurusan yang lembap, pembangunan infrastruktur tidak terjaga, hal-hal akademik tidak diselia dengan baik, kebajikan mahasiswa tidak dijamin dan sebagainya.

Unisel, Kuin dan Kuis di bawah kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) telah mengalami pelbagai masalah sejak berada di bawah Kerajaan negeri PR. Hak mahasiswa telah ditindas, dihukum gantung semester, kebajikan mahasiswa tidak terjamin dan pelbagai lagi..Ini yang kerajaan PR janjikan pada mahasiswa???Kita sebagai mahasiswa lihat sendiri dan nilai semula kerajaan yang dipilih ini.

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...