Pages

Tuesday, August 9, 2011

Titah Sultan Selangor...


Salam Ramadhan,

Daulat Tuanku...Nampaknya Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menitahkan supaya politik kepartian tidak dicampur adukkan dalam pengajaran di Universiti Selangor (Unisel) demi masa depan pelajar institusi itu.Saya secara peribadi mempunyai pendirian yang sama dengan Sultan Selangor kerana artikel saya sebelum ini yang bertajuk "Menolak Politik Kepartian Masuk Ke Dalam Kampus" juga mempunyai persamaan dengan titah Sultan Selangor.

Baginda Sultan baru-baru ini telah merasmikan Masjid Unisel Kampus Bestari Jaya di Kuala Selangor, malam semalam. Dalam titah baginda, baginda ada menyebut "Beta tidak berkenan orang-orang politik atau orang luar yang tidak ada kena mengena dengan universiti ini dijemput memberi ceramah politik atau syarahan politik di dalam kawasan Universiti Selangor".

Maksudnya, mana-mana parti politik tidak kiralah dari Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat perlu menghormati titah baginda ini yang tidak mahu melihat Unisel digunakan sebagai medan parti politik.

Politik kepartian yang ingin dibawa masuk ke dalam kampus oleh segelintir pihak juga telah mengganggu gugat ekosistem dalam Unisel termasuklah pensyarah dan mahasiswa. Kesannya, ibu bapa tidak lagi berkeyakinan terhadap institusi Unisel dan ini akan membawa kesan tidak baik kepada negara pada masa depan.

Diharapkan tidak ada lagi mana-mana parti politik yang cuba menggunakan institusi pengajian tinggi sebagai medan untuk menyebarkan ideologi parti politik.

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

Parlimen Mahasiswa USM...
Salam Ramadhan,

Majlis Perwakilan Pelajar USM 09/10 adalah pelaksana kepada Parlimen Mahasiswa USM yang telah bersidang buat pertama kalinya pada tahun lepas.Pelaksanaan Parlimen Mahasiswa di Universiti Sains Malaysia telah membuktikan yang mahasiswa dan pihak pentadbiran boleh bekerjasama bukannya bermusuhan.Kewujudan Parlimen Mahasiswa USM telah membuktikan bahawa mahasiswa pada hari ini boleh memikirkan cara terbaik untuk menyelesaikan isu-isu yang timbul. Walaubagaimanapun, pihak pentadbiran universiti perlu menyokong usaha untuk menwujudkan parlimen mahasiswa ini kerana ia juga telah menjadi salah satu amanat Menteri Pengajian Tinggi untuk tahun ini.

Pihak pentadbiran universiti perlu memberikan kebebasan yang terpimpin ini kepada mahasiswa dan biarkan mahasiswa yang mencorakkan parlimen mahasiswa mereka seperti yang telah dilakukan di USM. Mahasiswa pada hari ini perlu matang dalam melakukan apa-apa tindakan dalam menyelesaikan apa-apa isu yang timbul.

Pada hari ini Parlimen Mahasiswa USM telah mengorak langkah dengan mempunyai laman web tersendiri. Laman web Parlimen Mahasiswa USM ialah

http://www.parlimenmahasiswa.usm.my/Mahasiswa yang hebat pada hari ini bukanlah mahasiswa yang asyik membangkang dan mengkritik tanpa memberi sebarang idea tetapi kritikan perlulah disertai dengan idea dan inilah yang telah dilakukan oleh mahasiswa dari USM. Diharapkan sahabat-sahabat dari universiti lain dapat melakukan perkara yang sama supaya kita tidak dipandang rendah oleh masyarakat.

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...