Pages

Friday, August 12, 2011

Salam Ramadhan,

Universiti Sains Malaysia (USM) semalam telah mencipta sejarah baru apabila telah mengadakan pemilihan Ahli Senat dalam kalangan ahli akdemik (profesor) melalui kaedah pengundian yang telah dijalankan. Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dato’ Dzulkifli Abdul Razak berkata, langkah itu dilakukan sejajar dengan penguatkuasaan perlembagaan baru USM yang telah digazetkan pada Julai 2011.Proses pengundian itu dibuat bagi memilih 41 Ahli Senat dalam kalangan Profesor bagi mengimbangi sejumlah 41 Ahli Senat yang dilantik secara automatik yang terdiri dari ketua-ketua jabatan di USM.

Tambah beliau, penambahan itu dibuat bagi mengimbangi jumlah ahli yang dilantik secara aotomatik, menjadikan keseluruhan ahli senat terkini sebanyak 87 orang dengan 41 adalah ketua jabatan, profesor (41), naib canselor dan empat timbalan naib canselor.Jumlah calon yang layak untuk bertanding adalah 195 orang manakala pemilih yang terdiri daripada Profesor, Profesor Madya sepenuh masa dan Profesor Kunjungan USM adalah seramai 576 orang.

Katanya, pemilihan itu turut dibuat bagi mewujudkan praktis demokrasi dalam universiti, sekaligus mewujudkan satu ruang yang lebih liberal dan terbuka khususnya dalam aspek tadbir urus.Proses pemilihan diadakan serentak di empat pusat pengundian termasuk di kampus Induk Pulau Pinang, Kampus Kejuruteraan Nibong Tebal, Kampus Kesihatan Kelantan dan Institut Perubatan dan Pergigian Termaju USM, Kepala Batas.

Mahasiswa/i juga telah menjadi sebahagian dalam menjadi "suruhanjaya pilihan raya" untuk menguruskan pemilihan ahli senat yang telah diadakan semalam.

Ahmad Wafi Bin Sahedan

PMK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...