Pages

Sunday, September 23, 2012

CALON-CALON POPULAR PILIHAN MAHASISWA USM

Pilihan Raya Kampus USM kembali menjelma dan pastinya ia akan menjadi satu medan bagi calon-calon yang bertanding dalam merebut kerusi-kerusi Majlis Perwakilan Pelajar USM Sidang 2012/2013. Mahasiswa/i tahun pertama pastinya teruja untuk memilih calon-calon bagi mewakili mahasiswa/i dalam Majlis Perwakilan Pelajar USM bagi sidang kali ini. Saya akan cadangkan beberapa calon yang saya kenal dan mempunyai potensi untuk menjadi pemimpin yang baik dan bekerja untuk mahasiswa/i USM.


Saya mengenali saudara Ammar ini sebagai seorang yang mempunyai pemikiran yang tajam dalam melihat dan menyelesaikan permasalahan-permasalahan yang wujud. Beliau begitu dihormati dalam kalangan rakan-rakan beliau disebabkan akhlak beliau yang baik dan beliau juga mempunyai sifat toleransi yang tinggi. Sangat merugikan jika beliau ini tidak diundi dalam pilihan raya kali ini kerana beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam dunia kepimpinan mahasiswa/i.


Saudara Rooban ini adalah seorang yang rajin bekerja dan juga beliau selalu mengutarakan pandangan beliau dalam isu-isu yang timbul. Daripada 16 calon kerusi umum, beliau ini adalah satu-satunya calon kaum India. Saya berpendapat beliau ini perlu diundi bagi memastikan beliau dapat menjadi wakil suara mahasiswa/i kaum India dalam Majlis Perwakilan Pelajar USM 2012/2013.


Saya begitu mengenali calon ini kerana beliau ini adalah seorang yang sangat "energetic"dalam memberikan idea-idea baru dan juga menguruskan program-program berkaitan mahasiswa/i. Beliau ini juga sangat petah dalam berbicara dan memberikan hujah. Beliau ini adalah mirip seperti saya semasa saya menjadi calon satu ketika dahulu. Tetapi perlu ingat, beliau ini juga seorang yang mempunyai prinsip dan tegas apabila melakukan kerja.Selain itu,  beliau ini juga seorang yang rendah diri dan menghormati orang lain. Orang seperti ini perlu ada dalam Majlis Perwakilan Pelajar bagi memastikan kebajikan dan program-program mahasiswa terjamin.


Mahasiswi ini yang saya kenali sebagai saudari Hana merupakan  seorang mahasiswi yang kental dan tidak mudah berputus asa. Anak kelahiran Johor ini telah melalui proses kepimpinan dari peringkat bawah sehinggalah ke hari ini menjadi salah satu calon bagi konstituensi umum PRK USM 2012/2013.Sewaktu beliau tahun satu, beliau pernah berkata pada saya bahawa suatu hari nanti beliau ingin bertanding dalam pilihan raya kampus untuk berkhidmat kepada mahasiswa/i USM. Alhamdulillah, nampaknya cita-cita beliau sudah tercapai dan memerlukan sokongan undian daripada rakan-rakan untuk menang dalam pilihan raya kampus kali ini.


Saudara Chuah Wen Xu ini merupakan seorang yang popular dengan program-program yang telah dilakukannya terutamanya Pesta Tahun Baru Cina 2012. Beliau ini seorang yang riang tetapi serius dalam melakukan tugasan yang diberikan kepada beliau. Jika beliau dipilih pastinya beliau akan merancakkan lagi aktiviti-aktiviti dan program-program Majlis Perwakilan Pelajar USM pada masa akan datang.


Saudara Au Lim Peng ini merupakan seorang yang terkenal dengan sifat rendah dirinya apabila berhadapan dengan orang lain. Anak Kelahiran Kelantan ini fasih berbicara dalam Bahasa Melayu. Baru-baru ini beliau terlibat dalam program di televisyen iaitu Program " Sejarawan Muda". Selain itu pengalaman beliau yang luas berkaitan dengan kebajikan mahasiswa/i USM dalam Majlis Perwakilan Pelajar USM pada sidang yang lepas juga tidak dapat dinafikan. Beliau ini perlu diberi peluang sekali lagi  dalam menjawat jawatan dalam MPPUSM pada kali ini kerana sumbangan beliau berkaitan sistem penambahbaikkan sistem bas komuter pada sidang yang lepas memberi faedah kepada mahasiswa/i USM.Cara Mengundi =)

Pastikan anda menanda X pada 6/ENAM KOTAK SAHAJA (bagi calon ijazah pertama sepenuh masa). JANGAN LEBIH kerana menanda lebih akan menyebabkan kertas undi anda dikira ROSAK. Kalau dah rosak, maknanya rugilah kan. Undi anda hak anda! We Love USM!!AHMAD WAFI BIN SAHEDAN

SPEAKER PARLIMEN BELIA MALAYSIA (P) 2012

MANTAN PENGERUSI JEMAAH YANG DIPERTUA/PRESIDEN 
MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR  IPTA 2010

MANTAN YANG DIPERTUA
MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR USM 2010LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...